Lige i navlen af Kolding ligger Riberdyb10. Det tidligere misbrugscenter, der også går under navnet R10, er midt i sin opblomstring til et vigtigt punkt på Koldings bykort: et udgangspunkt for udviklingen af den nye bydel Kolding Å; et kulturelt, kunstnerisk knudepunkt; og et samlingspunkt for alle, der måtte være interesserede i skabelsen af byrummet. R10 er kort sagt et rødt murstenshus med Potentiale i stuen, ånder på loftet og et helt særligt FællesSkab i baghaven.
Det har været længe undervejs, det Potentialefyldte Riberdyb10. Ideen om en ny bydel har egentligt spøgt længe, men siden december sidste år har man taget det seriøst. Det har resulteret i grundlægningen af R10 og en stadigt stigende aktivitet i huset. Der bliver konstant udviklet, bygget og tænkt i det sjælfulde hus. Riberdyb10 er faktisk er så sjælfuldt, at man i skrivende stund planlægger en reel uddrivelse af de ånder, der angiveligt bor på loftet. Ånderne er dog milde stemt, så der har været tid til at arbejde på andre eksperimenter. Det er nemlig det, de ting, der sker i R10 – og huset i sig selv – er: eksperimenter. Eksperimenter med plads til udvikling og inkorporation. Eksperimenter uden færdig opskrift, så man, ifølge kunstkonsulent i R10, Christina René Jensen, ”kan tilføje mangfoldighedens ingrediens gennem samtaler og samskabelse”.
Der er så at sige plads til fantasien og fællesskabet, hvordan det end måtte udmønte sig. Således igangsættes nu to nye eksperimenter: FællesSkabet udenfor og Potentialet indenfor. Begge indvies ved et fælles åbningsarrangement den 10. juni, med kunst, talks og musik, men mere om det senere. Først skal vi lige se, hvad de har kreeret, i det åndeplagede hus ved åen.
FÆLLESSKABET (Free Fridge Kolding)
Foran Riberdyb 10 er et grønt areal, hvorpå Food:Reformers har haft travlt med at bygge en platform. På den platform har de bygget et skab, med to køleskabe. De to køleskabe skal fyldes med overskudsmad, og derved blive til Koldings første FællesSkab, det kun fjerde i Danmark. Efter sin åbning vil køleskabet – og dets indhold – være frit tilgængeligt døgnet rundt. På den måde får koldingensere mulighed for at dele eller omfordele overskydende mad.
Målet med det nye FællesSkab (eller Community Fridge, hvis vi skal være international) er, ifølge Food:Reformers, at ”distribuere mad til folk, der ellers ville være det foruden; folk der er interesserede i den grønne agenda; eller bare folk, der er sultne på vej hjem fra skole”. Desuden kan man (fælles)skabe et fysisk rum, der kan ”blive en social platform for folk fra forskellige samfundslag”. Derved bekæmpes social isolering og madspild i samme sindrige snuptag. Food:Reformers forklarer desuden, hvordan ”FællesSkabet en fysisk manifestation af det anseelige madspildsproblem, hvilket vi [i Food:reformers] prøver at tackle, én lækker fødevare ad gangen. Det er ikke den endelige løsning på madspildsproblemet, men en måde at behjælpe den nuværende, problematiske, situation på fødevareområdet.”

Hvis man ikke kender dem, så er Food:Reformers en madspildsorganisation, styret og bestående af frivillige. De arbejder for at skabe opmærksomhed omkring madspild, gennem socialt arbejde og events, og via projekter som FællesSkabet, der dog er skabt i samarbejde med Riberdyb10 – og desuden støttet af aktører som Bygning 5, Tobbers og Kolding Madhjælp.
I og med at FællesSkabet er frivilligt drevet, skal man være meget velkommen til at melde sig ved de madspildsstoppende faner; det kan gøres via FællesSkabets Facebook– eller Instagramprofil. Ellers kan du jo bare tjekke forbi og gumle dig vej gennem overskuddet.
De har skruet … og bygget … og skabt et FællesSkab
POTENTIALET

Når du nu alligevel står foran R10, gnaskende på en gulerod, kan du passende stikke hovedet indenfor og opleve det andet eksperiment: Riberdyb10’s nye galleri Potentialet. Tager vi fat i Christina René Jensen igen, beskriver hun Potentialet som et udstillingsrum, der arbejder med det ”midlertidigt permanente”. Kunstværkerne er manifestationer af momentariske ideer og hver torsdag hele juni åbnes for nye eksperimenter. Potentialet er et udviklingsrum, ligeså vel som et udstillingsrum.
Denne organiske galleristruktur er ifølge Christina René Jensen et ”værktøj til materialiseringen af strategier og idéer for byrummet ved Riberdyb10, kaldet Kolding Å”. Hun beskriver, hvordan man, med Kolding Å, kan skabe et dynamisk byrum, der kan samle generationer og skabe muligheder. Et byrum i konstant, naturlig, foranderlighed, kreeret af de mennesker, der selv begår sig i det. Netop her kommer Potentialet altså ind i billedet, idet udstillingsrummet og dets eksperimenter kan ”åbne for samtalerne omkring, hvad Kolding Å skal være for et byrum”. Samtaler, der for øvrigt kan handle om alt mellem himmel og jord, ligesom de skiftende eksperimenter i Potentialets indre.
Potentialet har dog også et andet og, synes jeg, genialt potentiale: Senere på måneden kommer der til at hænge værker fra Designskoleelever på væggene. Potentialet kan altså forhåbentligt blive et galleri, der giver scene til dem, der ikke lige er etablerede i noget netværk eller kunstfond-støttede. Det er en vigtig udvikling for Kolding og de mange dygtige mennesker, der laver fantastiske værker, som går uset hen. Potentialet er en tiltrængt mulighed for et kreativt rum, der søger andre veje end Trapholt og Nicolai Kunstforening.

Foto: David Stjernholm
I første omgang er det dog udefrakommende, stadigt dygtige, kunstnere, der udstiller. Værkerne centreres om bæredygtighed, for at tråde Potentialet sammen med åbningen af FællesSkabet. Bæredygtigheden stikker i mange retninger, fra udendørs hekselysinstallationer af Rosamunde Dora Brüsh og madplatter af Simon Fiil, til indendørs værker, om livets sociale og kulturelle rutiner, af kunstnerne Trine Struwe Hansen og Alex Burendal.
Ved åbningseventet den 10. vil man desuden kunne opleve basblokfløjte-komponisten Stine Benjaminsen og performancekunstneren Emil Keller Skousen. Men, der er endnu mere fedt på plakaten for den 10.: FællesSkabets har inviteret blandt andre Irene di Lauro, en af aktørerne bag FællesSkabet i København, og madspildskampagnekreatøren Matt Homewood. Og, da man godt kan blive sulten, efter så store sansestimuli efter en coronanedlukning, er der også fællesspisning af overskudsmad.
Du kan finde mere info og tjekke programmet for åbningsarrangementet ud her
Kort sagt, så sker der rigtigt mange fede ting i det spøgelsesplagede knudepunktshus. Der er et rend af mennesker, der i fællesskab arbejder på at udvikle og udvinde potentialet i det nye byrum. En munter myretue i en konstant skabende proces. Det er drønspændende at følge med i udviklingen dernede, og drønnemt at blive en del af: det kræver bare at du stikker hovedet indenfor. Hvilket fx kan gøres på torsdag, når Potentialet og FællesSkabet åbner med et overflødighedshorn af et bæredygtigt event. Vi ses!