Ny Skateboardklub i Slicetown

You are currently viewing Ny Skateboardklub i Slicetown

En gang var Kolding et knudepunkt for skatere i Jylland og gennem årenes løb har Slicetowns undergrund kreeret flere af de helt gode skatere. Men de sidste par års dårlige rygter om hashsalg og ballade på skaterbanen, har givet skaterkulturen et lidt blakket ry; det vil Mads Højholdt og Kim Batiste gøre op med.
  De har sammen skabt Kolding Skateboard Klub, som mødes og skater hver mandag. De håber, at klubben kan være med til at skabe et bedre skatermiljø i Kolding. Grundideen er at skabe en kultur hvor alle kan være med, og hvor skateboardet er i centrum – for det er fællesskabet omkring det at stå på skateboard, der er det vigtigste. 

Slicetown.dk prøver at dykke ned i undergrunden og mødes derfor med Mads Højholdt, der sammen med Kim Batiste udgør fundamentet for Kolding Skateboard Klub, for at få et større indblik i byens skaterkultur. Klubben er hovedsageligt for mindre børn, der gerne vil prøve kræfter med sporten.

Der skal ske noget i Kolding 

Skating er kendt som en sportsgren befolket af ballademagere; unge drenge, der fra tid til anden ikke falder udenfor samfundets normer for “god opførsel”. Men denne forudindtagelse af skatere, og hvad sporten indebærer, stemmer ikke overens med hvad skating i virkeligheden er for skatere. Skating er et fællesskab, der er bygget op omkring skateboardet; hvem du er, og hvad du laver når du ikke skater, er langt hen af vejen irrelevant. 

For at udbrede skaterkulturen og skabe et opgør mod det dårlige ry, har Mads og Kim skabt flere forskellige nye tiltag i Kolding: en ugentlig skateboard klub, en-dags-arrangementer med workshops og konkurrencer, udflugter til andre skatespots, og workshops på 10 af kommunens skoler, hvis formål er at lade alle børn prøve at stå på et board. 

Målet med disse tiltag er at skabe muligheden for at alle, der gerne vil starte på at skate og blive en del af skatermiljøet, kan finde en nemmere vej derind. 

“Det vi har oplevet er nemlig, at der er rigtig mange som gerne vil stå på skateboard og være en del af det her fællesskab; men folk ved ikke rigtigt hvor de skal henvende sig eller hvordan man kommer igang. Vi kan godt forstå at det kan være en smule skræmmende at komme ned i parken, hvor store drenge suser rundt, og netop derfor er målgruppen for den nye skateklub specielt yngre børn, der gerne vil finde deres vej ind i skating.” 

Er det her, i sælger hash?

Der er en forudindtagethed omkring skaterkulturen og det er netop denne, som Mads og Kim er i gang med at lave et opgør imod. I takt med det dårlige ry har flere børn fået at vide at de skulle stoppe med at komme til skating; en forælder mødte en dag op ude i skatehallen og spurgte som det første, om der var lige så meget ballade her som nede i byen; er det herude i sælger hash?
  Den store opgave er at overbevise folk om at der også er struktur og ansvar forbundet med det at skate – og at det er meget andet end hash og ballade. Netop derfor har Mads og Kim store mål for skateboardklubben: 

Kan vi ikke snart snakke om noget andet end hash? Vi vil gerne give det samme billede af skateboardklubben som hvis man skulle starte i en fodboldklub: der er struktur, der en en klub, man betaler kontingent  og vi sørger for at der sker noget fedt under gode rammer. Vi er ikke bare skatere, der løber rundt og har det fuck’d” 

… men skateboardklubben bliver aldrig en fodboldklub

I starten får børnene en dybdegående introduktion, og  fra klubben kan man låne alt det udstyr, man skal bruge; men der bliver meget hurtigt frit spil. De erfarne skatere agerer som “trænere”, og du må spørge så meget du har lyst til, men det hele er bygget op omkring learning by doing – du lærer kun at skate ved at gøre det. Derfor er det altså en selv, der skal finde ud af, hvad man gerne vil lære.  – og det er dig selv der skal finde ud af, hvad du har lyst til at lære. Så selvom klubben har strukturen som enhver anden klub, har de ikke de samme regler eller krav:

“I hallen er der ikke noget du SKAL gøre eller nå – det er dig selv der finder ud af hvad du har lyst til at lære. Vores formål er bare at brede det fællesskab som vi har fundet ved skating ud til endnu flere. Vi vil vise børnene, at det er ligegyldigt om du er mega god eller nybegynder; det er mere fællesskabet og hele livsstilen omkring skating, der er det vigtige. Det er noget vi mødes om – uanset om man er verdens bedste eller ej.” 

Mads oplever, at de skatere, der bliver hængende i miljøet, ofte er dem, der ikke passer ind i andre sportsgrene: Dem der ikke passer ind på fodboldholdet, hvor kun de gode er på banen, mens resten er bænkevarmere. I skatehallen finder de et rum hvor man er  sammen med en masse mennesker og man har et fællesskab, men hvor det samtidig også handler om at udvikle sig individuelt. Det er en personlig udvikling, der også gavner deres selvtillid.

At komme i klubben må aldrig blive som at komme til en fodboldtræning. Der er ikke nogen der siger at man skal komme. Der er ingen der skal presses til at være der, eller til at lave specielle ting. 

“Klubbens åbne tilbud er lige så meget for at vise, at vi har rammerne og stedet for dem der gerne vil. Vi vil aldrig presse nogen til at komme – men hvis det siger dig noget, så har vi et fællesskab som du gerne må være en del af. Det er altid fællesskabet der er kernen. Man kommer bare og er der så lang tid man har lyst; og hvis du ikke gider mere efter en time er det også okay, så ser vi på det hen af vejen. Det er samtidigt vigtigt at understrege, at hvis du kun står på skateboard om mandagen i klubben, og ikke selv har engagement for det ellers: så kommer du aldrig til at rykke dig.” 

Kan man skabe struktur i en fri sport?

Når man skaber en etableret klub og laver struktur i en verden, der er kendt for dens ellers frie og ustrukturerede facon, kan det hurtigt se ud som om man prøver at tage skateboarding og putte det ind i nogle kasser. Men det er slet ikke tanken. Ideen med KSK er at facilitere muligheden for at alle kan få lov til at prøve at skate og få lov til at opleve, hvad det egentligt indebærer. “Den frie del af skateboarding dør aldrig, vi laver bare plads til noget andet” siger Mads. Udfordringen ligger i højere grad i at projektet er ganske nyt:

“Vi har sat os for en ret markant opgave; og der ikke er rigtig nogen, der har prøvet at gøre det før så vi skal lige finde ud af, hvad det egentligt er vi har gang i. Det er ret nyt, og ingen ved, hvor det bærer hen, alt det her skateboarding. Det er første gang der er nogle der ligesom så aktivt går ud og reklamerer for sporten.”

Håbet er på længere sigt at skabe en ny generation af skatere fra Kolding. Flere unge der, ligesom Mads, Kim og mange andre, er tiltrukket af fællesskabet, kulturen og sammenholdet, et skateboard kan skabe. Og netop fordi klubben er ny, er det på længere sigt i høj grad også børnene, der skal være med til at forme den.

“Budskabet er dybest set, at folk forstår at skating er noget vi alle sammen brænder sindssygt meget for. Det vigtigste er at stå på skateboard og samtidig danne et fællesskab omkring netop det. Alt udenom det er lidt ligegyldigt. Hvem du er, hvad du bruger din tid på, hvor du kommer fra? Det har ikke rigtig betydning; Alle er velkomne. “


Er Kolding SkateboardKlub noget for dig, dit barn eller din lillebror? 

Klubben mødes i Skate6000 i Dalby, hver mandag fra 17:00 til 19:00.

Kolding Skateboardklub har skateboards og alt udstyr til børnene. Andet information kan findes på Kolding Skateboard klubs facebookside

Derudover afholdes der et event i hallen d. 14 december: Her kan alle komme og være med til workshop fra kl. 10 til kl. 12. Herefter er der en konkurrence for de lidt mere øvede, hvor alle er meget velkomne som tilskuere.