Danmarks mest gyldne festival skulle i disse dage have været afholdt for 5. gang; men, som det er tilfældet med mange, mange andre festivaler, har corona’en sat en stor, fed stopper for det. Alligevel er der stadig musik på Råværket, for Det Gyldne Liv Festival har genopfundet sig selv i et format, der passer til altings tilstand. Det er blevet til tre sprøde dage med musik, kunstnerinterviews og andet gøgl, der transmitteres live i Gylden Radio, direkte fra Hartevej 108.
Igen danner Råværket rammen om det kreative sammensurium af kultur, som Det Gyldne Liv er – men intet er helt som det plejer. Normalt er der Gylden Radio udenfor og et spækket koncertprogram indenfor. Normalt er Råværket fyldt med festivalgæster og Mågeklatten fyldt med toasts; men i år er det anderledes. Lineup’et er reduceret til ni acts over tre dage, men til gengæld sendes koncerterne live i den gyldne radio, der desuden har udvidet programmet med alt fra artist-talks til valutaopdateringer. Mågeklatten er, til trods for at den holder lukket i år, ej heller glemt. Torsdag bød således på en ”måge-off”, med verdensklassejokes som fx:
- Hvilket transportmiddel bruger mågen, når den har travlt?
Sin mågetorcykel!
- Hvad er mågens yndlingskage?
CitronhalvMågene!
- Hvem er mågens yndlingskomponist?
Mågezart!
Så ja, humøret er stadig højt. Dette skyldes særligt det hold af frivillige, der render rundt på Råværket og får 2020-udgaven af det Gyldne til at spille, hvad enten de er med på Gylden Radio, filmer til videoproduktion eller laver veganske tarteletter i køkkenet. De frivillige er en vigtig del af det Gyldne Liv, og det er da også særligt på grund af dem, at årets festival er blevet til noget andet end blot endnu en aflysning.
”Det Gyldne Liv er jo lidt en slags homecoming for alle os, der er flyttet fra Kolding,” forklarer Anders Behrend, der til dagligt bor i København. ”Vi laver festivalen sammen på tværs af landet og lægger meget arbejde til det – og vi var jo klar til at afholde festivalen.”
”Vi været i gang med at planlægge årets festival i næsten et år,” følges Anders følges op af en anden arrangør af det Gyldne Liv, Martin Cederholm, som fortsætter: ”og så syntes vi bare, at alle de involverede, frivillige, bands og arrangører, fortjener en fest – og når vi nu har muligheden for at nytænke festival-konceptet, frem for at aflyse, var der aldrig snak om at kaste håndklædet i ringen.”
Nytænkningen manifesterer specielt sig selv i de koncerter, der afholdes – for ud over at blive sendt live i Gylden Radio, så optages alle shows og laves til videoproduktioner, der sendes ud i tiden efter festivalen. Dette giver, ifølge videochef Thomas Sørensen, ”bedre mulighed for at sprede den gyldne oplevelse” end man oplever det med livestreams. Desuden er videoerne en kærkommen mulighed for at få dokumenteret koncerterne på det Gyldne Liv Festival, både for festivalen selv, og de bands der spiller her.
”Det er jo et ufrivilligt benspænd i en lidt ærgerlig kontekst,” lyder det fra Anders Bernt, ”men det er en fed kreativ udfordring, som giver mulighed for at udnytte alle de kompetencer, som vi har. Og de bands, der skulle have spillet, har alle været enormt fede og modige omkring det, og turde springe ind i det.”
”Ja,” uddyber Martin Cederholm, ”det har faktisk virkelig taget røven på mig, hvor entusiastiske de forskellige bands har været omkring det her projekt. I starten var jeg lidt bekymret for, om det egentligt var tarveligt af os at bede de bookede bands om at komme og performe alligevel – uden publikum og foran et kamera – men de har alle sammen været virkelig glade for at kunne komme og spille.”
Anders nikker og får de sidste ord: ”De har den samme urge for at kunne spille live, som vi har for at lave festival.”
Det Gyldne Liv er drevet af frivillighed og energi, hvilket selv ikke corona har kunnet slå ud. Vi er stadig i fuld gang – radioen har netop haft en samtale med en clairvoyant fra toppen af Bestsellertårnet – og den næste koncert er kl. 17, hvor Una-Luga spiller. Så, hvis du endnu ikke har fundet vej til Gylden Radio, så skynd dig ind og lyt med.
Festivalsommeren er stadig Gylden, og der er masser af fed musik og gode radioindslag tilbage.